Ο κακός μας ο καιρός και το καλό μας ντύσιμο

On: Παρασκευή, Αύγουστος 12, 2016 Comment: 0 Hit: 2718

;Ένας Οδηγός για τον Χειμερινό Ποδηλατικό Ρουχισμό

Φέτος το Χειμώνα μην αφήσετε τον άσχημο καιρό να σας στερήσει τη χαρά να κάνετε ποδήλατο, να βγείτε έξω, να προπονηθείτε ή να κάνετε τη βόλτα σας.

Ξέρετε, δεν υπάρχει κακός καιρός, υπάρχει μόνο κακός εξοπλισμός και η αλήθεια είναι ότι οι σύγχρονες εταιρίες κατασκευής ποδηλατικών ρούχων έχουν προχωρήσει τόσο πολύ την τεχνολογία υφασμάτων και υλικών που πραγματικά υπάρχει κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ που θα σας προστατεύσει από οποιεσδήποτε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες αρκεί να ξέρετε ότι υπάρχει και να μπορείτε να το επιλέξετε.

Ας δούμε λοιπόν όλες τις κατηγορίες και πότε και γιατί χρειάζεστε τι σε κάθε μέρος του σώματος:

ΚΕΦΑΛΙ

Καλύμματα

Το κεφάλι πρέπει να παραμένει πάντα ζεστό κι εδώ τα πράγματα είναι εύκολα όσον αφορά την κάλυψή του. Ανάλογα με το κρύο αλλά και τις διαφορετικές προτιμήσεις των ποδηλατών υπάρχουν αρκετά είδη σκούφων:

Κλασσικά σκουφάκια, που μπορούν να φορεθούν πριν ή μετά την προπόνηση. «Πολυμορφικά» σκουφάκια που μπορούν να λειτουργήσουν και ως καλύματα αυτιών ή ως έξτρα προφύλαξη για τον λαιμό και όλα αυτά με μια απλή κίνηση.

Χειμερινά ποδηλατικά καπελάκια για το κεφάλι που καλύπτουν το μέτωπο και τα αυτιά και η χρήση τους συνιστάται στις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα, των οποίων το μικρό τους μέγεθος, επιτρέπει επίσης την αποθήκευσή τους στην πίσω τσέπη της ποδηλατικής μας μπλούζας όταν δεν το χρειαζόμαστε, όπως για παράδειγμα, όταν ανεβαίνουμε μια ανηφόρα με μεγάλη διάρκεια και η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει λόγω της προσπάθειας.

Δείτε εδώ την ολοκληρωμένη συλλογή μας σχετικά με τα καλύμματα κεφαλιών.
ΚΟΡΜΟΣ

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο, μιας και μια διαδρομή μπορεί να έχει τόσες εναλλαγές ενώ οι καιρικές συνθήκες επίσης μπορεί να αλλάξουν κατά τη διαδρομή. Πολλές φορές τίθεται το δίλλημα της "ευελεξίας", πόσο "χοντρά" ή πόσο "ελαφρυά" θα πρέπει να ντυθούμε πριν βγούμε στο δρόμο ή το βουνό.

Κι αν ζεστάνει ο καιρός αργότερα κι εγώ έχω ντυθεί βαρυά;
Κι αν με πιάσει βροχή στο δρόμο;
Κι αν ιδρώσω μετά την ανηφόρα και πιάσει κρύο στην κατηφόρα;


Κι αν, κι αν... πολλά "αν", αλλά γι'αυτό είμαστε εδώ. Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως τα πράγματα και ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λάθη που γίνονται και στη συνέχεια θα εξηγήσουμε πως μπορούμε να εξοπλιστούμε σωστά ενάντια στο κρύο. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, και ίσως μέχρι και σήμερα για πολύ κόσμο, ένα "ζεστό ρούχο", έτσι όπως ορίζεται στην εξωποδηλατική διάλεκτο (όπως π.χ. ένα φούτερ, fleece ή τζάκετ) θεωρείται ότι μπορεί να μας προστατεύσει από το κρύο.

Επίσης, ένα αδιάβροχο που χρησιμοποιούμε για καθημερινή χρήση θεωρείται ότι μπορεί να μας προστατεύσει από τον αέρα ή και τη βροχή. Αυτό βέβαια είναι μια πλάνη όταν κάνουμε ποδήλατο γιατί τα παραπάνω το μόνο που κάνουν είναι, πρώτον να μας καθιστούν δυσκίνητους και δεύτερον να μας ιδρώνουν με αποτέλεσμα με την πρώτη ευκαρία που θα βρεί ο αέρας θα διαπεράσει τα ρούχα μας και θα αγκαλιάσει το ιδρωμένο μας σώμα χαρίζοντάς μας, το λιγότερο μια ψύξη και το περισσότερο μια πνευμονία.

Βαμβακερά φανελάκια - ΜΗΝ το κάνετε
Oι περισσότεροι από εμάς, όταν ξεκινάμε να ντυνόμαστε πριν την ποδηλατική μας βόλτα το πρώτο ρούχο που φοράμε είναι το φρεσκοπλυμμένο μας βαμβακερό t-shirt, το οποίο είναι τόσο υγιεινό και φιλικό προς το σώμα μας. Άλλωστε το φοράμε κάθε μέρα και το έχουμε αγαπήσει τόσο πολύ. Μεγάλο λάθος! Μην το ξαναφορέσετε κύριοι (και κυρίες) το t-shirt σας πάνω στο ποδήλατο. Το μόνο που κάνετε είναι να το μετατρέπετε σε σφουγγάρι που απορροφά και κρατά τον ιδρώτα του σώματός σας, με αποτέλεσμα όταν θα σας φυσύξει ο αέρας να πάθετε αυτά που αναφέραμε παραπάνω.

Ποιός είναι λοιπόν ο στόχος ώστε να ευχαριστηθείτε την ποδηλασία ακόμη και τις κρύες ημέρες του χειμώνα;
Στόχος είναι να ντυθείτε έτσι ώστε το σώμα σας να παραμένει:

 • στεγνό από τον ιδρώτα
 • στεγνό από τη βροχή
 • ζεστό και άνετο καθ'όλη τη διάρκεια της ποδηλατικής σας άσκησης

"Layers" ή Στρώσεις στα ελληνικά, είναι η λέξη-κλειδί για την ποδηλατική σας απόλαυση. Το μυστικό είναι να ντυθείτε με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε "στρώση" ρουχισμού που φοράτε να εξυπηρετεί την άνεση και προστασία σας από το κρύο. Αν έχετε ντυθεί σύμφωνα με την αρχή αυτή, τότε θα μπορείτε να διαμορφώνετε κάθε φορά το ντύσιμό σας ανάλογα με το είδος της προπόνησης και της διαδρομής, ακόμα και κατά την διάρκεια της βόλτας σας.

Ας δούμε λοιπόν, ποιές είναι αυτές οι στρώσεις:

1. Base Layer (Βασική Στρώση)
Ονομασία για το ρούχο το οποίο φοριέται κατάσαρκα και είναι μια από τις πιο σημαντικές "στρώσεις" του ντυσίματός σας. Αυτό που θέλετε είναι ένα ρούχο το οποίο θα έχει στενή γραμμή ώστε να αγκαλιάζει το σώμα σας και να μην αφήνει τον αέρα να εισχωρεί μεταξύ του ρούχου και του σωματός σας. Το ρούχο αυτό δεν πρέπει να είναι βαμβακερό, γιατί όπως εξηγήσαμε και παραπάνω το βαμβάκι συγκρατεί όλον τον ιδρώτα. Ένα ισοθερμικό φανελάκι, με κοντό ή μακρύ μανίκι  από 100% polyester θα σας κρατήσει ζεστούς χωρίς να μαζέψει τον ιδρώτα.

Ένα τέτοιο είναι το Β2 Windshell της Bontrager. Το Β2 είναι από τις καλύτερες αγορές που μπορεί να κάνει κάποιος ποδηλάτης. Φανέλα Coolmax με Windstopper μεμβράνη στο εμπρόσθιο τμήμα της φανέλας, στους ώμους και στα χέρια. Δηλαδή, καταπληκτική εφαρμογή και άνεση στο εσώρουχο που έρχεται σε επαφή με το δέρμα και ξεχάστε πλέον τη φράση «την άρπαξα επειδή είχα ιδρώσει και όταν κατέβαινα την κατηφόρα με χτύπησε ο αέρας στο στήθος». To στήθος σας έχει πλέον, αντιανεμική επένδυση με το B2 Windshell και το φανελάκι μπορεί να φορεθεί όλο το φθινώπορο, το χειμώνα και την άνοιξη. Και για όσους δεν κάνουν μόνο ποδήλατο, πάρτε το και βάλτε το στο περπάτημα, στο τρέξιμο, στο ποδόσφαιρο ή στην πεζοπορία στο βουνό. Ξεχωρίζει για το πόσο μαλακή είναι και το πώς αγκαλιάζει το σώμα μας. Πραγματικά η αίσθησή της είναι μοναδική!

Στην περίπτωση που το κρύο και ο αέρας δεν είναι τόσο έντονα ή έχουμε φροντίσει ώστε η εξωτερική μας στρώση να περιλαμβάνει υλικό windstopper, τότε μπορούμε απλά να φορέσουμε ένα αντίστοιχο ισοθερμικό χωρίς επίστρωση όπως το B2 με μακρύ ή κοντό μανίκι χωρίς windstoper.

2 Shell (Κέλυφος, δηλ. Εξωτερική Στρώση)

Εφόσον εξασφαλίσουμε τη ζεστασιά του σώματός μας με το την βασική στρώση και το μονώσουμε από το περιβάλλον, το «κέλυφος» είναι το υλικό που θα μας προστατέψει από τον αέρα ή τη βροχή ώστε να παραμείνουμε ζεστοί και στεγνοί, ενώ παράλληλα να παραμένουμε άνετοι χωρίς να ντυθούμε "βαριά". Πολύ σημαντικό σε αυτή την στρώση είναι η ποιότητα του υλικού που αναλαμβάνει να παίξει αυτόν το ρόλο. Γιατί εκτός από προστασία πρέπει να παρέχει και την δυνατότητα στο σώμα να αναπνέει για να μπορούμε να αποβάλουμε τον ιδρώτα και να μην νοιώθουμε δυσφορία ή «παγιδευμένοι» μέσα στο ρούχο.

Η εξειδίκευση στον τομέα κατασκευής ρούχων έχει  πλέον, δώσει στις καλύτερες εταιρίες του χώρου, την δυνατότητα να παρέχουν ρούχα που μπορούν να συνδυάσουν περισσότερες από μία στρώσεις και μάλιστα κάνοντάς το με τρόπο που ανάλογα με την περίσταση να υπερισχύει το ένα ή το άλλο υλικό.
Εφόσον, έχουμε επενδύσει σε ένα καλό ισοθερμικό μπορούμε, ειδικά για τις Ελληνικές συνθήκες να μειώσουμε το κόστος των αγορών μας και αντί για ένα βαρύ jacket να αποκτήσουμε ένα χειμερινό μακρυμάνικο Jersey, που και πιο οικονομικό είναι και πιο "πολυμορφικό" και άνετο όταν περνάμε αρκετές ώρες στο ποδήλατο.

Αυτό το Jersey σε συνδυασμό με κάποιο αντιανεμικό γιλέκο εξωτερικά ή ένα αντιανεμικό/αδιάβροχο jacket τσέπης είμαστε καλυμμένοι.

ΠΟΔΙΑ

Eπιλογές που θα μας κρατήσουν ζεστούς στα πόδια:

Μακρύ κολάν με μαξιλαράκι
Υπάρχουν διάφοροι τύποι και σχέδια που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών. Το μακρύ κολάν καλύπτει όλο το κάτω μέρος του σώματος μέχρι τους αστράγαλους. Συνήθως, τα περισσότερα έρχονται με τιράντες για καλύτερη εφαρμογή. Ένα καλό κολάν ξεχωρίζει όχι μόνο από την ποιότητα του υφάσματός του και το εσωτερικό μαξιλαράκι, αλλά και από τις ραφές του.

 • Καλύμματα ποδιών
  Στα πλαίσια της "πολυμορφικότητας" τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης πολλοί επιλέγουν καλύμματα ποδιών ή γονάτων με κάποιο κοντό κολάν ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς.


  Τα καλύμματα ποδιών καλύπτουν μέρος του ποδιού, πιάνοντας από το μηρό μέχρι τον αστράγαλο. Τα καλύμματα ποδιών φοριούνται σε συνδιασμό με κοντό ποδηλατικό σορτσάκι ή παντελονάκι.

  Καλύμματα γονάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί κρατούν το πάνω μέρος του ποδιού αλλά και (πολύ σημαντικό) τα γόνατα ζεστά ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί και αφήνουν μόνο το κάτω μέρος του ποδιού να μένει ελεύθερο.
 • Καλύμματα Χεριών
  Ένα κοντομάνικο jersey γίνεται μακρυμάνικο, τα χέρια μας δεν ανατριχιάζουν στην κατάβαση που ακολουθεί μια ανάβαση, όταν η θερμοκρασία ανέβει μπορούμε να τα κατεβάσουμε ή να τα βγάλουμε και να τα ξαναβάλουμε στη συνέχεια. Τα "μανίκια" είναι ίσως από τα πιο χρήσιμα ρούχα που για αρκετούς μήνες έχουμε στην πίσω τσέπη μας.

ΑΚΡΑ (άνω και κάτω)

Πόσες φορές δεν έχουν "κοκαλώσει" τα πόδια μας σε μια κρύα μέρα του χειμώνα; Και αν τύχει και βρέξει κιόλας, ή βρισκόμαστε πάνω στο βουνό και περάσουμε μέσα από καμία λακούβα με νερά, ακόμη χειρότερα. Η υπόλοιπη βόλτα ή προπονησή μας καταλήγει σε μαρτύριο και το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να φτάσει η ώρα να γυρίσουμε σπίτι να βάλουμε τα πόδια μας δίπλα στη θέρμανση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άνω άκρα και τα δάχτυλα των χεριών μας πιο συγκεκιμένα.

Γάντια
Τα ποδηλατικά γάντια  είναι εντελώς απαραίτητα τον χειμώνα. Αυτό που θέλετε από τα γάντια σας είναι, να κρατήσουν τα χέρια σας ζεστά αλλά και να προσφέρουν άνεση στην οδήγηση. Αποφύγετε τα μάλλινα γάντια τα οποία είναι ακατάλληλα για το ποδήλατο, για πολλούς και διάφορους λόγους. Εκτός από το ότι περιορίζουν ελάχιστα το κρύο που τα διαπερνά, τα μάλλινα γάντια τείνουν να γλιστρούν πάνω στο τιμόνι και στις μανέτες των φρένων καθιστώντας επικίνδυνη την οδήγησής σας και κατ'επέκταση θέτωντας την ασφάλειά σας σε κίνδυνο.

Επίσης, αν βρέξει, τα γάντια θα μουλιάσουν και τα χέρια σας απλά θα κοκαλώσουν. Αποφύγετε επίσης τα γάντια που χρησιμοποιούνται για τις μηχανές. Τείνουν να είναι πιο ογκώδη από τα ποδηλατικά και κατά συνέπεια δυσκολεύουν την ευκινησία των δακτύλων που απαιτεί η οδήγηση και κυρίως το φρενάρισμα και οι αλλαγές ταχυτήτων. Τα καλά ποδηλατικά γάντια έχουν ενισχύσεις στα σημεία που το χέρι έρχεται σε επαφή με το τιμόνι για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Η αντιανεμική προστασία που φέρουν τα καλά γάντια προσφέρουν μια επιπλέον προστασία από τον αέρα ενώ διατηρούν χαμηλό το βάρος και τον όγκο τους, πράγμα που βοηθά να χωράνε ευκολότερα στις τσέπες της μπλούζας ή του τζάκετ μας όταν δεν τα χρειαζόμαστε.

Καλύμματα Παπουτσιών
Τα καλύμματα παπουτσιών  φοριούνται πάνω από το ποδηλατικό παπούτσι σα γάντι και προστατεύουν κυρίως το εμπρόσθιο τμήμα των κάτω άκρων μας από το κρύο και το νερό. Καλύμματα τα οποία είναι κατασκευασμένα από υλικά όπως το Windstopper, προστατεύουν τα κάτω άκρα με δύο τρόπους: Πρώτον, εμποδίζουν τον κρύο αέρα να διαπεράσει και να φτάσει στα δάκτυλα, και δεύτερον το εσωτερικό μονωτικό υλικό βοηθά να διατηρούνται τα πόδια ζεστά. Στην περίπτωση που βραχούν τα συγκεκριμένα καλύμματα, λόγω του ότι το υλικό κατασκευής τους είναι και διαπνέον, το νερό θα πάρει τη θερμοκρασία του σώματος χωρίς να παγώσει τα πόδια μας και θα αρχίσει σταδιακά να εξατμίζεται εξασφαλίζοντας και πάλι την άνεση κατά τη διάρκεια της βόλτας ή προπόνησης.

Εκτός από τον ρόλο να προστατεύουν, τα καλύμματα παπουτσιών βοηθούν στο να μας κάνουν πιο ορατούς σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να έχουν είτε ανακλαστικές λωρίδες είτε να είναι σε κάποιο έντονο φλούο χρώμα.

Επίσης, εφόσον θέλουμε πλήρη αδιάβροχη προστασία, μπορούμε να αγοράσουμε αντίστοιχα πλήρως αδιάβροχα καλύμματα όπως τα velotoze, που παράλληλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με σημαντικό όφελος και ως αεροδυναμικά βοηθήματα.br />
Ο ποδηλατικός ρουχισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και πολλές φορές παραμένει μυστήριο, ιδίως για τους νέους φίλους του αθλήματος, τους οποίους κι ελπίζω να βοήθησα να αποκωδικοποιήσουν μερικές βασικές αρχές που διέπουν τον ποδηλατικό ρουχισμό. Από εδώ και πέρα μόνο, η πράξη θα σας δώσει περισσότερες απαντήσεις στο πιό ρούχο είναι το καταλληλότερο για εσάς. Προσωπικά, θεωρώ τον ρουχισμό πολύ σημαντικό, καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ποδηλατικού σας εξοπλισμού το οποίο μπορεί να σας κάνει να λατρέψετε ή να μισήσετε μια ποδηλατική εξόρμηση μέσα στις κρύες ημέρες του χειμώνα.


Στο Cyclist.gr σας προτείνουμε μια ολοκληρωμένη συλλογή ρουχισμού όταν πέφτει η θερμοκρασία. Δείτε την εδώ... 


Θυμηθείτε, δεν υπάρχει κακός καιρός που θα σας αναγκάσει να αναβάλλετε μία ποδηλατική σας εξόρμηση. Υπάρχει μόνο κακός εξοπλισμός!

Καλό χειμώνα!

 Cyclist Team
Your Ride. Our Passion.Cyclist.gr

Λεωφόρος Μεσογείων 298

Χολαργός 155 62, Αθήνα

Τ: 210 6545022, F: 210 6563859

info@cyclist.gr

Comments

Leave your comment