Cyclist.gr - Ποδήλατο και ποδηλασία
Think.Cyclist
» Takxu
Βeijing 2008 - H Οrbea στο πρώτο σκαλί του βάθρου
20/08/08 (Takxu)

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η Orbea κατάφερε κάτι μοναδικό. Τα ποδήλατά της βρέθηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου τόσο στο αγώνισμα της ποδηλασίας δρόμου όσο και σε αυτό της ποδηλασίας βουνού!

 Και αν για τον Julien Absalon οι νίκες είναι ρουτίνα τα τελευταία χρόνια στο MTB, για τον Samuel Sanchez ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του μέχρι σήμερα.

Δεν είναι λίγο, να καταφέρνεις να κερδίζεις όλα τα μεγάλα ονόματα απ΄όλες τις χώρες του κόσμου και μάλιστα όταν δεν είχες χρηστεί καν αρχηγός της ομάδας σου. Απαιτεί σκληρή δουλειά, πείσμα, υπομονή και φυσικά ένα κορυφαίο ποδήλατο.

Το ποδήλατο του Samuel Sanchez ήταν μια Orbea Orca Evo «ντυμένη» με μια σειρά από κορυφαία περιφερειακά. Η επιτομή του σύγχρονου σχεδιασμού και της εξέλιξης, η Orca ήδη από το 2006 είχε κερδίσει το βραβείο σχεδιασμού στην Eurobike, την μεγαλύτερη ποδηλατική έκθεση κάθε χρόνο.

Η μεγαλύτερη διαφορά της Orca με τους ανταγωνιστές της είναι το ότι αποτελεί ένα συνεχώς εξελισόμενο project, από τις πρώτες γραμμές που σχεδιάστηκαν μέχρι και την σημερινή της μορφή, 3 χρόνια αργότερα. Αυτή , η τελευταία της μορφή, ονομάστηκε Evo, προερχόμενο από το Αγγλικό Evolution (Εξελιξη).  Αυτό που κατάφερε η Orbea με την Evo είναι να φτιάξει ένα πλαίσιο που έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστική που  την κάνουν κατάλληλη για χρήση από τον απλό χομπίστα ποδηλάτη μέχρι τον επαγγελματία αθλητή της Euskaltel-Euskadi και τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Πεκίνου. Ένα πλαίσιο με εφ΄όρου ζωής εγγύηση, με κορυφαία σχεδίαση, με απίστευτη στιβαρότητα αλλά και με 875 γραμμάρια βάρος ή 1290 γρ, μαζί με το πηρούνι. ¨Ολα τα παραπάνω σε συνδιασμό με την τεχνολογία Size Specific Nerve κάνει την Orca Evo ένα από τα μοναδικά «εργαλεία» στον κόσμο που προσφέρει σε όλους, ανεξαρτήτου διαστάσεων, ύφους, χαρακτήρα και προσδοκιών αυτό ακριβώς που ζητούν από ένα carbon πλαίσιο δρόμου.

Μετά την νίκη του Samuel Sanchez, ήταν η σειρά του Julien Absalon να υπερασπιστεί το χρυσό που είχε κερδίσει στην Αθήνα. Μαζί του είχε την υπόλοιπη ομάδα της Orbea Racing Team, της επαγγελματικής ομάδας της Orbea. Τον συμπατριώτη του Peraud και τον Ισπανό Lejarreta.

Μερικά χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση ο Julien έδειξε σε όλους ποιός θα ήταν το «αφεντικό» του αγώνα και άφησε τους αντιπάλους του να μάχονται για τις υπόλοιπες θέσεις. Με μια διαφορά γύρω στα 2 λεπτά από τον δεύτερο οδήγησε το Alma του στην γραμμή του τερματισμού γράφοντας Ολυμπιακή ιστορία. Το εκπληκτικό ήταν ότι δεύτερος πίσω του ήταν ο έταιρος Γάλλος Peraud ενώ πρώτος Ισπανός και 8ος στην γενική κατάταξη ήταν ο συναθλητής του στην Orbea Racing Team, Lejarreta.

Πέρα από την σκληρή δουλειά και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο, το κοινό όπλο όλων ήταν το κορυφαίο Hardtail πλαίσιο αυτή την στιγμή στον κόσμο. To Orbea Alma. Μια εξέλιξη του ήδη υπάρχοντος Alma, το Alma 2.5r με βάρος 990 γρ. ήταν το αποτέλεσμα των δωδεκάμηνων δοκιμών των τεχνικών της Orbea, των αθλητών και των σχεδιαστών.

Το Orbea Alma δίνει αυτό που χρειάζεται ένας αθλητής σε μια τόσο δύσκολη μάχη, σε ένα τόσο απαιτηττικό terrain. ¨Ολοι οι αγωνιζόμενοι μόλις είδαν την νέα χάραξη της Ολυμπιακής διαδρομής, συμφώνησαν ότι επρόκειτο για μια από τις πλέον απαιτητικές για αγώνα XC. Και όμως, ένα Carbon πλαίσιο χωρίς οπίσθια ανάρτηση, με τόσο χαμηλό βάρος ήταν η συνταγή για την επιτυχία. Το Orbea Alma στα χέρια των Absalon και Peraud βρέθηκε στα δύο πρώτα σκαλιά του βάθρου.

Η συνολική εικόνα για την Orbea και τα «εργαλεία» της, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ήταν εντυπωσιακή. Πολλά πλασαρίσματα στην εξάδα, τόσο στον δρόμο με την Orca Evo, όσο και στο χώμα με το Alma αλλά και στους αγώνες χρονομέτρου και τριάθλου με το Ordu. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Σε έναν «στίβο», όπως αυτός των Ολυμπιακών Αγώνων που όλοι εμφανίζονται με ότι πιο δυνατό και εξελιγμένο έχουν από εξοπλισμό, η Orbea απέδειξε ότι δίκαια έχει πάρει πλέον την θέση της ανάμεσα στις κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρίες του κόσμου. Το πρόσφατο ταξίδι μας στην Χώρα των Βάσκων, άλλωστε, μας είχε ήδη αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για αυτήν.

Ως Active Zone Network και ως Cyclist.gr έχουμε την χαρά να αντιπροσωπεύουμε την Orbea στην Ελλάδα και να προσφέρουμε στον Έλληνα ποδηλάτη όλη την σύγχρονη τεχνολογία και εξέλιξη που εφαρμόζει η Orbea στην κατασκευή όλων των μοντέλων της που χρόνια μαθαίνει από τους αγωνιστικούς στίβους. Αυτή η τεχνολογία είναι που την κάνει να μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας μοντέλα ακόμα και σε κατηγορίες τιμής που απευθύνονται στον αρχάριο ποδηλάτη ή σε αυτόν που θα χρειαστεί ένα ποδήλατο απλά για την βόλτα του. Η τεχνογνωσία αυτή είναι που κάνει τα ποδήλατα της Orbea σε όλες τις κατηγορίες τιμής να υπερέχουν απένταντι σε μια σειρά από μοντέλα εταιριών που πάσχουν από εμπειρία και από τμήματα εξέλιξης και σχεδιασμού και που συναντά κανείς στην Ελληνική αγορά.

Την επόμενη φορά που θα έπισκεφτείτε το Cyclist.gr μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά  τα ποδήλατα των νικητών!