Cyclist.gr - Ποδήλατο και ποδηλασία
Think.Cyclist
» Takxu
19η Σπαρτακιάδα - 22/9/07
19/09/2007 (Cyclist.gr)
257 χιλιόμετρα μέχρι τη Σπάρτη

Αυτό το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2007, ξεκινάει από το Παναθηναϊκό στάδιο η 19η ποδηλατική Σπαρτακιάδα που καλύπτει τη διαδρομή των 257 χιλιομέτρων από την Αθήνα στη Σπάρτη.

Η Σπαρτακιάδα είναι μια ποδηλατική εκδήλωση που έχει περισσότερο εορταστικό, παρά αγωνιστικό χαρακτήρα και διοργανώνεται από την Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων (ΠΕΠΑ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομπσπονδίας Ποδηλασίας και κύριο υποστηρικτή της εκδήλωσης τα Supermarket Atlantic.

Κάθε χρόνο η εκδήλωση τραβάει την προσοχή όλο και περισσότερων ποδηλατών, διαφόρων επιπέδων, ενώ φέτος οι συμμετοχές θα φτάσουν περίπου τις 200.

Η Σπαρτακιάδα είναι μια από τις πιο οργανωμένες ποδηλατικές εκδηλώσεις της χώρας σε ανοιχτό δρόμο και είναι ένα από τα πιο όμορφα ποδηλατικά θεάματα που μπορεί να δεί κάποιος σε ελληνικούς δρόμους. Εκτός από τους 200 αγωνιζομένους, 80 αυτοκίνητα συνοδών, αστυνομία, μηχανές συνοδείας και ασθενοφόρα διαφυλάσσουν την ασφαλή μετακίνηση των αγωνιζομένων από την Αθήνα στη Σπάρτη.

Η εκκίνηση δίνεται φέτος από το Παναθηναϊκό στάδιο στις 7 το πρωί. Η διαδρομή μέχρι την Αρχαία Κόρινθο μέσω νέας Εθνικής Οδού γίνεται με κάποιο προπομπό (μηχανή/αυτοκίνητο) ο οποίος οδηγεί όλους τους ποδηλάτες μαζί σε ένα μεγάλο, εννιαίο γκρούπ. Μετά την Αρχαία Κόρινθο οι ποδηλάτες θα κινηθούν μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού περνώντας από το Άργος και τον Αχλαδόκαμπο, ο καθένας πλέον στο ρυθμό που μπορεί, μέχρι την πόλη της Σπάρτης.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή την εκδήλωση έχουν άνδρες και γυναίκες από 30 και 25 ετών και πάνω αντίστοιχα.

Σπαρτακιάδα 2006
Σπαρτακιάδα 2006  - Φωτογραφία www.pepa.gr

Σχετικά με την ΠΕΠΑ
Θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι το όνομα της ΠΕΠΑ (Παλάιμαχοι Αθλητές) δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει από κάποια πιθανή μελλοντική ενασχόλησή σας με το ποδήλατο και μέσω της ΠΕΠΑ και γιατί όχι, τη Σπαρτακιάδα σαν προσωπικό σας στόχο.

Το λέω αυτό γιατί ενώ η συγκεκριμένη Ένωση έχει ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια με έναν πυρήνα Παλαιμάχων αθλητών οι οποίοι συμμετείχαν σε αγώνες, με τα χρόνια, έχει τραβήξει κοντά της πολύ κόσμο ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ ποδηλάτης στα νιάτα του. Η ΠΕΠΑ, είναι από τις ελάχιστες, ίσως η μοναδική τόσο οργανωμένη ποδηλατική ένωση, η οποία μέσα σε λίγα χρόνια έχει καταφέρει να φέρει στο ποδήλατο πάρα πολύ κόσμο, αναλογικά των μέσων και της υποστήριξης που διαθέτει. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, νέοι άνθρωποι έχουν επανδρώσει τη διοίκηση της ΠΕΠΑ με αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη αναγνωρισημότητά της λόγω του έργου της.

Η Σπαρτακιάδα αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ΠΕΠΑ από πλευράς οργάνωσης αλλά και συμμετοχών.

Σκέψεις
Ίσως, προς το παρόν, η ΠΕΠΑ να μην έχει  κανονικό Γραφείο Τύπου ώστε να υπάρχουν άνθρωποι που θα επικοινωνήσουν όλες αυτές τις αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται από τους ίδιους, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στο επόμενα σχέδια της Ένωσης που μεγαλώνει συνεχώς, θα είναι και η αλλαγή/προσαρμογή των δομών της ώστε όχι μόνο να διοργανώνουν αξιόλογους αγώνες και ποδηλατικές εκδηλώσεις αλλά να τους επικοινωνούν με αποτελεσματικότητα σε ένα ευρύτερο κοινό που ψάχνει να βρεί ενασχόληση, ένα hobby. Εμείς, οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με το ποδήλατο, ξέρουμε ότι ο Έλληνας μπορεί να βρεί αυτή την ενασχόληση στο ποδήλατο πλέον, σε μια ελlηνική ποδηλασία που ολοένα και οργανώνεται, ολοένα και καλιτερεύει.

Δεν ξέρω αν μια τέτοια μεγάλη ποδηλατική εκδήλωση καλυφθεί από κάποιο τηλεοπτικό κανάλι, φυσικά δεν γελιέμαι, ζω στη χώρα όπου τα αθλητικά είναι Ποδόσφαιρο, απλά σκέφτομαι μήπως έχει γίνει κάποια επικοινωνία με κάποιο κανάλι. Ποτέ δεν ξέρεις με κανάλια εναλλακτικά σαν το ΣΚΑΙ, για παράδειγμα. Που ξέρετε κιόλας, μετά από αυτή την καταχώρηση στο blog μου μπορεί να το διαβάσει και κάποιος σχετικός και να το μάθει κάποιος άλλος και τελικά να πάρει η ποδηλασία έστω κι ένα τηλεοπτικό δευτερόλεπτο...

Με ή χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, καλή επιτυχία στους διοργανωτές και καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη 19η Σπαρτακιάδα.

Admin

Χρήσιμα links
ΠΕΠΑ - επίσημη ιστοσελίδα
Cyclist Friends - Συζητήσεις φίλων που θα λάβουν μέρος στη Σπαρτακιάδα